Gå til hovedindhold

Selvskade

Selvskade er en bevidst handling, som medfører direkte fysiske skader, uden intention om selvmord, men for at lindre negative følelser

Indhold

    Selvskade blandt unge

    Selvskade opstår blandt unge, der har det svært. Det bliver en måde at håndtere svære følelser og situationer. Selvskade er et forsøg på at få det bedre, en mestringsstrategi. Mange personer der selvskader har lavt selvværd og er selvkritiske. Den unge ønsker ikke at dø, og forsøger ikke at slå sig selv ihjel. Sårene er derfor ofte overfladiske, og dermed ikke dødelige.

    Der er en sammenhæng mellem selvskade og spiseforstyrrelse. 42-61 % af dem der skader sig selv har symptomer på spiseforstyrrelse.

    De mest typiske former for selvskade er at skære, brænde, bide eller slå sig selv. Selvskade er et stigende problem og opstår oftest blandt unge mennesker. Op mod en tredjedel af de unge i alderen 18-30 år har på et tidspunkt skadet sig selv. Selvskade er et udtryk for mistrivsel og er socialt uaccepteret. Den brede befolkning anser det for at være i strid med de generelle normer.

    Der skelnes mellem direkte selvskade og indirekte selvskade. Det er en bevidst handling der er foretaget med det formål at skade sig selv. Indirekte selvskade kan f.eks. være stofmisbrug eller rygning (Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade).

    Der findes forskellige typer af spiseforstyrrelser. En spiseforstyrrelse kan fylde meget for den person der lider af det, men også for pårørende til personen. Der er flest kvinder der lider af spiseforstyrrelse, men ca. 10-20% er mænd.

    Spiseforstyrrelser

    De mest almindelige typer af spiseforstyrrelse er anoreksi, bulimi og BED, tvangsoverspisning. Der er ca. 40.000 der lider af BED i Danmark. Der er ca. 30.000 der lider af bulimi, og omkring 5000 der lider af anoreksi.

    En spiseforstyrrelse udløses af flere forskellige ting i ens liv. Den udløsende faktor kan være en voldsom hændelse i ens liv f.eks. en skilsmisse, en flytning, et skoleskift eller lignende. Derudover kan man være i større risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse, hvis ens liv har været præget af høje forventninger, negative kommentarer om ens krop og vægt, dårligt forhold til ens forældre, omsorgssvigt, overgreb eller lignende. Spiseforstyrrelser er dermed meget individuelle, der kan være mange grunde til at man udvikler en spiseforstyrrelse.

    Samfundets udvikling kan desuden spille ind. Idealet i det vestlige samfund i dag, er en lav kropsvægt og en trænet krop. Unge der er i gang med at udvikle deres identitet, kan blive påvirket af dette. Samtidig er unge ved at gennemgå puberteten, hvor kroppen forandrer sig og fedtdepoterne flytter sig, hvilket kan påvirke udviklingen af en spiseforstyrrelse (Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade).

    Få hjælp hvis du har symptomer på en spiseforstyrrelse

    At skære i sig selv er en af de mest almindelige former for selvskade. De fleste der skærer i sig selv laver overfladiske snit, der ikke er farlige for dem.

    Årsager til cutting

    Der kan være mange årsager til at man skærer i sig selv. Det kan være traumer i barndommen, mobning eller negative tanker og følelser. Det er en måde at håndtere svære følelser i ens liv på. Det at skære i sig selv, er derfor et udtryk for at man ikke har det godt.

    Det at skære i sig selv, udløser kroppens egne morfinstoffer, de såkaldte opioider, hvilket i øjeblikket virker beroligende og afslappende. Det forbindes altså med noget behagligt at skære i sig selv, hvilket kan øge lysten til at gøre det igen. Derefter udløses ofte følelser af skyld og skam, og dårlig samvittighed over at skære i sig selv. Dette kan udløse yderligere trang til at skære i sig selv. Det kan skabe en afhængighed af at skære i sig selv (Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade).