Rygning/snus
Antallet af unge der ryger har i en årrække været faldende. Alderen for hvornår unge begynder at ryge er stigende. De unge begynder dermed senere og i lavere grad end tidligere
Forekomst af rygning blandt unge
Antallet af unge, der har prøvet at ryge, er faldet fra cirka 70 procent i 1999 til under 45 procent i 2015 ifølge tal fra ESPAD. Det tal er givetvis stadig faldende. De unge bliver både ældre, inden de starter, og der er en lavere procentdel, der prøver at ryge. Det er godt, at der er færre, der ryger, idet rygning ofte hænger sammen med dårligt mentalt helbred, risikoen for at prøve andre rusmidler og ens forbrug af alkohol. Der er en større andel af unge på erhvervsuddannelser, der ryger, end unge fra gymnasiet. Endvidere er der påvist en sammenhæng mellem forældrenes uddannelsesniveau og risikoen for at begynde at ryge (sst).
Rygnings påvirkning
Når man begynder at ryge tidligt, er der større sandsynlighed for, at man bliver storryger senere i livet. Unge er mere påvirkelige af nikotin og har derfor lettere ved at blive afhængige af rygning og tobak. Endvidere kan der være en række andre ulemper ved rygning, som risiko for kræft, dårlige tænder osv.
Sammenhæng med dårligere livsstil og andre rusmidler
Rygere har generelt dårligere helbred end andre. De har en mere usund livsstil i forhold til kost og motion. Unge der ryger har desuden 7 gange højere risiko for også at prøve at ryge hash i forhold til unge som ikke ryger.
Snus blandt unge
De senere år er snus begyndt at komme frem. Snus er et produkt, hvor pulveriseret tobak ligger i små poser, som puttes op under overlæben og derfra frigiver nikotin ind i blodet. I gennemsnit bruges der cirka 3 pakker snus om ugen, hvis man har et forbrug af snus. 66 % af de unge drenge (16-årige) har aldrig prøvet snus, mens kun 3 % af drengene bruger det dagligt. Der er i rundspørgen ingen piger, der bruger det dagligt, mens 82 % af pigerne aldrig har prøvet snus.
Konsekvenser af snus
Snus påvirker slimhinderne i munden. Det kan gøre at tandkødet trækker sig tilbage, hvilket kan medføre at tandhalsene blotlægges og det kan føre til smerter. Derudover misfarver det tandkødet og tænderne. Denne misfarvning vil forsvinde når man stopper, i modsætning til tandkødets tilbagetrækning.